HTML

CC

Copyleft - Copyright --- Alkoss szabadon!
http://creativecommons.org
E napló a szabad kultúra közösségéé. Írj hozzászólást, és így légy a szerzőtársunk! (caracalla, satie)

Az itt megjelenő minden tartalom Creative Commons: Jelöld meg - Így add tovább! licenc alatt áll :-))

Szerzők: Körmendi Veronika - Szervác Attila - lásd a Szerzők oldalán.

Iratkozz fel a magyar CC levelezőlistára is!

Friss topikok

Linkblog

A komment szabadsága

2008.06.19. 12:44 satie

Vajon a hozzászólók hány százaléka szeretné, hogy egy naplóba írt véleménye minden az adott témával foglalkozó napló olvasójához eljusson?

Valószínűleg 100, ezért vannak már erre a célra kísérleti jellegű megosztó szolgáltatások.

Ám, ha nem gondoskodunk a licencről, akkor problémákba ütközhetünk, a megoldás legjobb példáit erre azok a naplók mutatják, ahol a hozzászólások vagy eleve, de legalábbis a szerző által választható módon a Creative Commons licenccsalád alatt jelennek meg, hisz a szabad terjedésnek 2 feltétele van:
  1. A szerzői jogi információ
  2. A szerzői jogi információt feltüntető szerző által alkalmazott szabad licenc
Ha a 2. feltétel adott, akkor az 1. feltételt kell vizsgálnunk. Ki tilthatja meg egy hozzászólás megjelenését, kié a hozzászólás?

A legtöbben, kizárólag a rossz megszokás miatt rávágnánk, hogy természetesen azé, aki az adott naplót valamilyen célra létrehozta és karbantartja. Ez az egyik legütősebb példája annak, hogy miért fontos arról nyilatkoznunk, hogy az adott hozzászólás ilyen vagy olyan licencű, ugyanis ilyenkor egyértelműen miénk a szerzői jogok.

Ellenkező esetben komoly gond keletkezik, ha a szolgáltatás segítségével megosztott hozzászólásunkat az eredeti napló karbantartója eltávolítja (mondjuk az általunk írt igazságot kitörli). Mivel a hozzászóláshoz nem írtuk hozzá, hogy az adott szabad licencet alkalmazzuk rá, így a napló karbantartójának adtuk át a továbbterjesztés feltételeinek eldöntését. Nagyon szerencsétlen helyzet áll elő:
  1. A napló karbantartója a szolgáltatásnak nem engedélyezi, hogy az által kitörölt hozzászólást továbbterjessze
  2. Sokkal nehezebb lesz egyértelműen megállapítani, hogy kihez tartoznak egy adott hozzászólás szerzői jogai
  3. Mivel nem lesz egyértelmű, hogy mi vagyunk a szerzők, akik annak rendje és módja szerint odaírtuk, hogy például ezt és ezt a szabad Creative Commons licencet alkalmazzuk a hozzászóláshoz, a megosztó szolgáltatásnak nem adtuk oda a lehetőséget a továbbterjesztésre.
A Creative Commons licenc alkalmazásának fontosságát Loic Le Meur a Seesmic cég alapítója támasztotta alá a Financial Times riportjában.

Szólj hozzá!

Címkék: licenc üzlet komment igazság szabad moderálás megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://creativecommons.blog.hu/api/trackback/id/tr85528959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása