HTML

CC

Copyleft - Copyright --- Alkoss szabadon!
http://creativecommons.org
E napló a szabad kultúra közösségéé. Írj hozzászólást, és így légy a szerzőtársunk! (caracalla, satie)

Az itt megjelenő minden tartalom Creative Commons: Jelöld meg - Így add tovább! licenc alatt áll :-))

Szerzők: Körmendi Veronika - Szervác Attila - lásd a Szerzők oldalán.

Iratkozz fel a magyar CC levelezőlistára is!

Friss topikok

Linkblog

CC licenc alatt az 1. WiMax-os laptop!

2008.06.30. 21:48 satie

Az 1. szabad telkó után itt az első szabad lapi.

Csupán pár napja került forgalomba a Neo FreeRunner telkó, mely számos újdonság mellett műszakilag teljesen nyílt megoldás.

Mérnöki szempontból ez szabad CAD-fájlokat valamint mind a mérnököknek mind a végfelhasználóknak szabad szoftvereket jelent.

A most megjelenő WiMax-os lapi, a VIA OpenBook hasonlóan a legszabadabb, GPL-kompatibilis licencet, a Creative Commons licencet az Attribution (BY, jelöld meg, szerzői jog védi) és ShareAlike (SA, így add tovább, az átdolgozások is szabadok) opciókkal tartalmazza és várhatóan mintegy bő 2 hónap múlva kerül piacra és a G/OS-től az Ubuntun át a népszerű, új operációs rendszerek bármelyikével rendelhető. Ez a laptop tényleg arra termett, hogy útközben a hálózaton kényelmesen dolgozhassunk, hiszen a WiMax mellett Wi-Fi, Blootooth, AGPS, EV-DO, HSPA és WCDMA támogatást is ad.

2 komment

Címkék: mobil szoftver licenc cc jog laptop gpl debian szabad szerzői wimax cc by sa

A bejegyzés trackback címe:

https://creativecommons.blog.hu/api/trackback/id/tr44547233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tgr 2008.07.01. 19:44:38

"a legszabadabb, GPL-kompatibilis licencet, a Creative Commons licencet az Attribution (BY, jelöld meg, szerzői jog védi) és ShareAlike (SA, így add tovább, az átdolgozások is szabadok) opciókkal tartalmazza"

Nem vagyok benne biztos, mit szeretne jelenteni ez a mondat, de a CC-BY-SA se nem a legszabadabb (az a CC-BY), se nem GPL-kompatibilis (majd lesz, egyszer, talán).

SZERVÁC Attila · http://mutopiaproject.org/cgibin/make-table.cgi?Composer=SzervacA 2008.07.01. 21:42:01

a GPL lényege, hogy az átdolgozás eredetivel egyező szabadságát is biztosítja, csakúgy, mint a CC-BY-SA, ilyen értelemben ez a copyleft (SA) szellem, ami a copyrighttal együtt (BY) alkot egy teljes szabad licencet, mert biztosítja ezt a plusz szabadságjogot.

Más megközelítés persze szabadabban tartja csak a copyrightot, vagy a public domain-t, ez egy klasszikus filozófiai kérdés.
süti beállítások módosítása